Myśląc o przejściu na dietę roślinną ogarnia Cię smutek, że już nigdy nie zjesz kanapki z topionym serkiem i ogórkiem? A może już jesteś wege, ale na myśl o toście z twarożkiem i dżemem pojawia Ci się łezka w oku? Nie martw się, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: rynek produktów roślinnych szybko się rozwija i powstają coraz to bardziej innowacyjne produkty, które z sukcesem zastąpią smaki, które kojarzysz z dzieciństwa.
W tym zestawieniu znajdziesz wegańskie alternatywy dla różnego rodzaju twarożków i serków. Ten post został stworzony z myślą o wszystkich, którzy mają ogromny sentyment do takich topionych serków w kształcie trójkąta zapakowanych w złotko ;)
*Kolejność produktów przypadkowa. To nie jest ranking, ponieważ każdy z produktów ma swoje wady i zalety.
Składniki: woda, olej kokosowy, orzechy nerkowca 14,8%, skrobia, białko bobu, białko grochu, sól, żywe kultury bakterii.
Recenzja Plantutti: Uwielbiamy za teksturę! Ten smarowaniec jest naprawdę aksamitny i do złudzenia przypomina takie tradycyjne kremowe twarożki na kanapkę, które pamiętamy z dzieciństwa. Ogromny plus za skład, ponieważ oprócz oleju kokosowego znajdziemy też orzechy nerkowca, biało bobu i żywe kultury bakterii!
Składniki: woda, olej kokosowy (23%), skrobia, sól morska, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego, aromaty, ekstrakt z oliwek, witamina B12.
Rezencja Plantutti: To jest taki prawdziwy serek topiony. Przypomina go zarówno w strukturze i smaku. Naszym zdaniem można by trochę ulepszyć skład, ponieważ brakuje tutaj białka, natomiast zawartość witaminy B12 jak najbardziej na plus.
Składniki: woda, tłuszcz KOKOSOWY 22%, skrobia modyfikowana, sól, stabilizatory, pektyny, karagen: mieszanka aromatyzująca (glukoza, sól, aromat, EKSTRAKT drożdzowy), regulatory kwasowości: kwas MLEKOWY, MLECZAN wapnia, barwnik, karoteny
Rezencja Plantutti: Nutri-score D i rzut okiem na skład pozwala szybko dojść do wniosku, że ten produkt nie zachwyca składem. Natomiast, doceniamy odtworzenie kultowego opakowania. Można sobie urządzić takie śniadanie z serkiem w trójkąciku, tylko warto wyjąć takie serki chwilę wcześniej z lodówki, ponieważ chłodne są dość twarde i trudno rozsmarować zgodnie z propozycją podania. Serki te można też z powodzeniem stosować w przepisach na zupy krem, w których zaleca się dodanie takiego tradycyjnego serka topionego.
Składniki: baza MIGDAŁOWA 65 % (woda, puree z MIGDAŁÓW 16 %), woda, olej rzepakowy, inulina, skrobia ziemniaczana, zioła prowansalskie, zioła, czosnek, skoncentrowany sok cytrynowy, sól, naturalne aromaty
Rezencja Plantutti: Jeszcze nie dorwałyśmy do testowania, zaktualizujemy ten wpis po konsumpcji ;)
Składniki: Produkt migdałowy (woda pitna, migdały (18%), olej kokosowy (13%), koncentrat soku cytrynowego, sól morska, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego; naturalny smak.
Rezencja Plantutti: Jeszcze nie dorwałyśmy do testowania, zaktualizujemy ten wpis po konsumpcji ;)
Składniki: woda, ekstrakt SOJOWY* 32 %, tłuszcz kokosowy*, pasta MIGDAŁOWA* 12 %, sól, stabilizator: mączka chleba świętojańskiego*, kultury bakterii. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Rezencja Plantutti: Jeszcze nie dorwałyśmy do testowania, zaktualizujemy ten wpis po konsumpcji ;)
Składniki: napój sojowy Lunter (woda, nasiona soi), 23% tofu Lunter (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, olej shea, skrobia kukurydziana, sól, sok cytrynowy z soku zagęszczonego, woda, stabilizator: pektyny, suszone drożdże
Rezencja Plantutti: Ten produkt jest bardziej dla wprawionych roślinożerców. Myślimy, że osoby rozpoczynającej przygodę z roślinnymi zamiennikami ta pasta z tofu może być lekkim rozczarowaniem. Natomiast, wraz z przyzwyczajeniem się do smaku tofu można tą pastę naprawdę pokochać. Duży plus za skład, w którym znajdziemy duże ilości białka i zero tłuszczu kokosowego. Prawdopodobnie najlepsza opcja dla tych, którym zależy na ograniczeniu tłuszczy w diecie.
Pominęłyśmy Twój ulubiony produkt? Daj nam znać w komentarzu, żebyśmy mogły zaktualizować to zestawienie.